Skip to main content

සුවඳින් මතකය වඩන රසකාරකය කුරුඳු-(Cinnamomum verum).


සමීපයේ රඳවා ගැන්මෙන් එහි සුවඳින් ම මොළයේ හා සිරුරේ ක්‍රියාකාරිත්වත් අධිෂ්ඨාන ශක්තියත් වර්ධනය කර දෙන අපූරු රසකාරකයක් ගැන ඔබ අසා තිබෙනවා ද?
ඒ ලෝකයේ අංක එකේ කුළුබඩුව ලෙස හැඳින්වෙන කුරුඳු පොතුයි.
මුළුතැන් ගෙවලත් බේකරිවලත් විවිධ ආහාර රස ගුණ සුවඳ ගන්වන කුරුඳු, පෝෂණ හා ඖෂධිය ගුණ පිරි ශාකයක්. යකඩ මැන්ගනිස් කැල්සියම් හා තන්තු බහුලව පවතින්නක්, එසේ ම විටමින් C K A E ප්‍රෝටින් පොටෑසියම් පොස්පරස් ආදි තවත් පෝෂකවලින් ද යුක්තවූවක්. කුඩු තේ හැඳි දෙකක කිලෝ කැලරි 27.4 ක ශක්තිය අඩංගුයි. ප්‍රතිඔක්සිකාරක ගුණ මනින ORAC ගණනය අනුව ලොව අංක එකේ ස්වාභාවික ප්‍රතිඔක්සිකාරක ප්‍රභවය වන්නේ ද කුරුඳුයි.
ආයුර්වේදයේ වා සෙම් පිත් තුන් දොසම සමනය කරන්නක් ලෙස හැඳින්වෙනවා. වඩාත් ප්‍රතිචාර දක්වන්නේ සෙම් රෝග කෙරෙහියි.
කුරුඳු, හතිය ඇතුළු ශ්වසන පද්ධති අවහිරතා දුරු කරනවා. ක්ෂය රෝගය පාලනය කරනවා. ඉන් ඇතිවන තුවාල සුව කිරීමට කුරුඳු කුඩු මෙන්ම තෙල් ද යොදා ගැනෙන බව සඳහන්.
*සෙම් ප්‍රතිශ්‍යාව සදහා ඉඟුරු කොත්තමල්ලි සමග කුරුඳු මිශ්‍ර කෂාය තම්බා බීමෙන් කැස්ස හිසරදය අඩුවී නාසය සිරවීම අවමවී සහනය අත්වෙනවා.
*ඉඟුරු හා කුරුඳු මිශ්‍රකර තේපානයක් සේ සකසා බීමෙන් වෙනත් රෝග වැළඳීම ද අවමවෙනවා.
* සිරුරට අධික සීතල ඇතිවූවිට කන් දෙපස කුරුඳු තෙල් ගැල්වීමෙන් සුව සැළසෙනවා.
කුරුඳු පොතු කුඩු මෙන්ම කුරුඳුකොළ තේ පානය ද පීනස ට ගුණදායකයි.
*අමු හෝ මඳ පවනේ වියළූ තෙල් ගතිඇති කුරුඳුකොළ දෙකක් කැබලිකර තේකුඩු සමග මුසුකොට උතුරන වතුර දමා විනාඩි තුනක් වසා තබා සීනි යොදා තේපානය සකසා උදය සවස කාලයක් බීමෙන් පීනස සමනය කරගතහැකිබව සඳහන්.
ආහාර රුචිය වර්ධනය කිරීමටත් අජීර්ණ දුරුකිරීමටත් කුරුඳුවලට හැකියි .
* ඔක්කාරය ට වමනයට මෙන්ම උගුර වියළි මටද කුරුඳු පොතු කැබැල්ලක් සැපීම හිතකරයි.
*කුරුඳු කුඩු හා මීපැණි තේ හැන්ද බැගින් මුසුකරගත් දියෙන් උදෑසන කට සේදීමෙන් මුව දුගඳ දුරුවී යනවා.
කුරුඳු විදුරුමස් ශක්තිමත් කරන අතර දත් කැක්කුම් පළවාහැර දත් දිරා යාම ද වළකනවා.
පණු රෝග හා පාචනයත් පාලනය කරන්නට ඊට හැකියි.
*පාචනය ඇතිවිට කුරුඳු කුඩු තේ හැඳි බාගයක් උණුවතුර සමග දිනකට වරක් බීම සුදුසු සේ සැළකෙනවා.
කුරුඳු මුත්‍රාශ පිත්තාශ රෝගවලට ද ප්‍රතිචාර දක්වනවා.
එය සමේ රෝග වලට එරෙහිව ක්‍රියාකාරි වන අතර දද කුෂ්ට ආදි චර්ම රෝගවලදී කුඩු තලපයක් කර ආලේප කරනු ලබනවා. කුරුළෑ මකා සම පැහැපත් කරන්නට ඊට හැකියි . තරුණ පෙනුම හා ක්‍රියකාරිත්වයන් ඇතිකර දෙන එය වාජීකරණ ගුණ ද ලබා දෙන්නක්.
රුධිර සංසරණ ක්‍රියාවලිය යහපත්කරන කුරුඳු හදවත් දුබලතා දුරුකිරීමට සහායවනවා. එය ලේ කැටිගැසීම් වළකන ගුණයෙන් යුක්තයි කුරුඳුකුඩු මීපැණිවලට ,මුසුකර ජෑම් මෙන් පාන් පෙත්තක තවරා උදේ ආහාරයට ගැන්මෙන් වියපත්වූවන්ගේ පවා ධමනි ශිරා අවහිරතා වැලකී හර්ද රෝග අවම වනබව සඳහන්.
දියවැඩියාවට මහ ඔසුවක් වන කුරුඳු රුධිරගත සීනි පාලනය කළ හැක්කක්. ආහාරවල පිෂ්ටය අවම කිරීමේ ශක්තියක් එහි පවතිනවා. ඉන්සියුලින් සංවේදිතාව වැඩි දියුණු කරනවා. එසේ ම මේද දහනය කර දෙමින් සිරුරේ බර අඩුකර දෙන්නත් ඊට හැකියි. සීනි හා කොලෙසටරෝල් පාලනයට දිනකට කුරුඳු කුඩු තේ හැඳි බාගයක් ගැනීම සුදුසු බව සඳහන්
කුරුඳු ප්‍රති ප්‍රදාහ ගුණයෙන්ද යුක්තයි .කෝපන් හේගන් සරසවිය ආතරයිටිස් රෝගින් 200 කට උදේ ආහාරයට පෙර කුරුඳු කුඩු තේ හැන්දක් මීපැණි මේස හැන්දක් සමග මුසුකර දිනපතා ලබාදීමෙන් ඉන් 73 දෙනකුගේ වේදනා සමනය කරගත් බවත්, මාසයක් ඇතුළත බොහෝ දෙනකුට ඇවිදීමට හැකිවූ බවත් සඳහන්.
කුරුඳුවලට ලියුකේමියා පිළිකාකාරක වසා සෛල ඌණ කරලීමේ හැකියාවක් ඇති බව අමෙරිකානු පර්‍යේෂණආයතනයකින් සොයාගැනුණා. කුරුඳු අන්ත්‍ර හා ගුදමාර්ග පිළිකා මැඩලීමේ ශක්තියෙන් ද යුක්තයි .
කුරුඳූපොතු අමතකවීම් බහුල ඇල්ෂයමර් රෝගයට එරෙහි ප්‍රතිචාර දක්වන්නක් බව ටෙල් අවිව් සරසවි අධ්‍යයනයකින් තහවුරුවුණා. එසේ ම එය HIV වයිරසයට ඖෂධයක් ලෙස අනෙක් ඖෂධ හා යොදාගත හැක්කක් බවත් හඳුනාගනු ලැබුවා.
කුරුඳු ගර්භාෂරෝග දුරලීමේ හැකියාවෙන් ද යුක්තයි. එහෙත් ගර්භාෂය සංකෝචනය කරන ගුණ ඇති හෙයින් තෙමස නොඉක්මවූ ගැබිණියන්ටත් දරු සම්පත් බලාපොරොත්තුවෙන් ඉන්නා කාන්තාවන්ටත් වැඩිවශයෙන් ගැනීම හිත කර නැහැ. ඕනෑම කෙනකුට දිනකට ග්‍රෑම් 2 ඉක්මවා ගැනීම සුදුසු නැහැ. අධික ලෙස ගැනීමෙන් වකුගඩු අක්මා අපහසුතා ඇතිවිය හැකි‍යි .

කුරුඳුවල ඇති විවිධ ශක්තීන් මීපැණි ශක්තීන් හා සංයෝගකර දීමෙන් ප්‍රතිශක්තිය වර්ධනයවන බවත්, සිරුරේ විඩාපත් බව දුරුවන බවත් ආමාශ තුවාල සුවවන බවත්, තවත් විවිධ රෝග ගණනාවක් දුරලිය හැකි බවත් සඳහන්වෙනවා.

*සිරුරේ බර අඩුකරගැන්මට
කුරුදුකුඩු තේ හැඳි බාගයකට උතුරන වතුර දමා වසාතබා නිවුණු පසු මී පැ ණි දමා ප්‍රධාන ආහාරවේල් අතරත්, රාත්‍රි නින්දට පෙරත් පානය කිරීම

* මුහුණ පැහැපත්වීමට
කුරුදුකුඩු තේ හැන්දක් මීපැණි මේස හැඳි 3ක් සමග මිශ්‍රකර මුහුණේ ආලේපකර පැය කීපයකින් උණු දියෙන් සෝදා හැරීම

*කුරුළෑවලට
ඉහත ආලේපය රාත්‍රිගල්වා පසුදින උදයේ සෝදා හැරීම

*දත් කැක්කුමට
කුරුඳු කුඩු තේ හැඳි1 මීපැණි තේ හැඳි 5 මිශ්‍රකර දිනකට තෙවරක් දතේ ගැල්වීම

*ප්‍රතිශක්ති වර්ධනයට
කු. කුඩු හා මීපැණි මිශ්‍රකර දිනපතා අනුභව කිරීම
(මින් වයිරස් හා බැක්ටීරියාවලින් වන හානි වැළකේ)

*කන් ඇසීම වැඩිවීමට
ඉහත දෙවර්ගය සමව ගෙන උදේ හවස අනුභව කිරීම

*පිළිකාවලට
.කු. කුඩු තේ හැඳි 1 මීපැණි මේස හැඳී1 මුසුකර දිනකට තෙවරක් බැගින් මාසයක් ගැනීම

*සමේ දද කුෂ්ට දිලීර ආසාදනවලට
කු. කුඩු මීපැණි සමව ගෙන අනා ආලේප කිරීම

*කොලෙස්ටරෝල් සීනි පාලනයට
කු. කුඩු තේ හැඳි බාගයක් දිනකට ගැනීම

*ආතරයිටිස් රෝගයට
කු. කුඩු තේ හැඳි බාගයක් මී පැණි මේස හැන්දක් මුසුකර හිස්බඩ පානය කිරීම.

Comments

Popular posts from this blog

රස ගුණ දෙන රුව වඩවන කොත්තමල්ලි කොළ (Coriander leaves)

වා පිත් සෙම් යන තුන් දොසම සමනය කළ හැකි කොත්තමල්ලි කොළ, විටමින් A C K බහුල, යකඩ, කැල්සියම්, පොටෑසියම්, පොස්පරස්, මැග්නීසියම් තයමින් නයසින් ආදි පෝෂක ගණනාවකින් සරු ප්‍රතිඔක්සිකාරක ගුණෙන් පිරි වට්නා ඔසුවක්. ශාකය Apiaceae කුලයට අයත්. ආහාර බඳුන් සැකසීමටත් සැරසීමටත් , රසකාරකයක් ලෙසටත් යොදාගන්නා කොත්තමල්ලි කොළ, බත් , සලාද , සම්බෝල , චට්ති සුප්, බීම යනාදි විවිධ මාර්ගවලින් ආහාර පානවලට එක්කොට ගෙන එහි වාසි සිරුරට අත් කරගත හැකියි. රෝග දුර ලන්නක් මෙන් ම දාහය නිවන්නක්, ආහාර රුචිය වඩන්නක්, රුධිරය පිරිසිදු කරන්නක්, සම පැහැපත් කරන්නක්, හා තරුණ පෙනුම රඳවා තබන්නක් මෙන් ද කොත්තමල්ලි කොළ ක්‍රියාත්මක වනවා. සමේ රෝග සුවකර සම රැලි වැටීම් වළකා සමෙහි තෙත් බව රැක දෙනවා . සිරුරේ අසාත්මිකතා අඩුකරලනවා. මුත්‍රා මාර්ගයේ , මුත්‍රාශයේ, ආසාදිත අවස්ථාවලදී උපකාරීවනවා. .ආහාර මාර්ගයේ ප්‍රදාහයන් හා උදර වේදනා , දැවිලි දුරු කරනවා. ආහාර ජීර්ණය පහසු කරනවා. පිපාසය නිවනවා. හදවතට ඇස්වලට හිතකරයි. මුඛ

සම ඔප කරන සුවිශේෂ බහු රෝග නිවාරකය කොහොඹ (Azadirachta indica)

නිවසට සෞභාග්‍යය ගෙන එන්නක් සේ අතීතයේ සිටම සැලකෙන කොහොඹ, නිවැසියන්ගේ සෞඛ්‍යය වැඩීම සඳහා වෙසෙසින් දායක වන අතර එය නිවසේ අනිවාර්යයෙන් වවා ගත යුතු වටිනා ඖෂධීය ශාකයක් ලෙස හැඳින්වෙනවා. එමගින් ගෙවත්තේ විෂබීජ දුරුවී පරිසර වාතය පිරිසිදු වන බවට විශ්වාස කෙරෙනවා. සම නිරෝගිකර රුව වැඩුමට බෙහෙවින් දායකවන කොහොඹ ආයුර්වේදය හඳුන්වා දෙන්නේ කොළ, මල්, ඇට, මුල්, පොතු ආදී සියලු කොටස් ඖෂධීය ගුණයෙන් යුතු ශාකයක් ලෙසට යි. අලංකාර පත්‍රවලින් යුතු තිත්ත රසැති කොහොඹ ශාකයට කුරුල්ලන් නාවත් , එහි සුන්දරව පිපෙන මල් වෙත ඇදෙන මීමැස්සන් පැණි ගෙනගොස් මී වද බඳිනවා. එම වටිනා මීපැණි ඉතා ඉහල මිලකට අළෙවි වනවා. මල් වලින් පිසින වෑංජනය ද රසගුණ පිරි ආහාරයක් සේ සැළකෙනවා කොහොඹ සීතලයි. සැහැල්ලු, ගති සහිත යි. මුත්‍රා කාරක යි. පිරිසිදු, කිරීමේ හා විෂ බීජ විනාශ කිරීමේ ගුණයෙන් යුක්තයි. රක්ත පිත්ත දෝෂ දුරු කරනවා. වාත,සෙම්, කුෂ්ට, අක්ෂි, පණු, උණ ශ්වසන, අර්ශස් රෝග වලට එරෙහිව ක්‍රියා කරනවා. අක්මාව රැක දෙනවා. වැටීම් තැ

හදවතේ හිතවතා ගොරකා- ( Garcinia cambogia )

චරක මහ ඉසිවරයා හදවතට හිතකර ලෙස හඳුන්වා දී ඇති දිව්‍ය ඖෂධ බඳු ආහාර වර්ග දහයට ගොරකාත් අයත්වනවා. මෙරට පහතරට තෙත් කලාපයේ හොඳින් වැවෙන ගොරකා ඖෂධිය, ගුණයෙන් පොහොසත්. එළ හා රත් ගොරකා ප්‍රභේද ආහාර හා ඖෂධ සඳහා යොදාගනු ලබනවා. ආයුර්වේදයේ ,රෝග ප්‍රතිකාර සඳහා එහි පංචාංගයම යොදාගන්නා බව සඳහන්. ගොරක හදවතට බෙහෙවින් හිතකර බව විද්‍යානුකූලවත් සනාථ වනවා. අමෙරිකානු ඖෂධ නිෂ්පාදන සමාගමක් කොලෙස්ටරෝල් පාලනය සඳහා ,නිපදවූ ඖෂධයකට ගොරක යොදා ගැනුණු අතර අදාල පදාර්ථ වඩාත් අඩංගුවූයේ, ශ්‍රීලංකා ගොරකවල බව නිෂ්පාදන නිරීක්ෂණ වලදී හඳුනාගත් බව සඳහන්. ආහාර සඳහා යොදාගැන්මට පැසී ඉදුණු ගෙඩිවල පලු වෙන් කර වියළා ප්‍රයෝජනයට ගැනෙනවා. ඒවායේ විටමින් C බහුලවන අතර ටාටරික් අම්ලය පොටෑසියම් හා තවත් විටමින් හා පෝෂක අඩංගුයි. රුධිරගත අධික කොලෙස්ටරෝල් පාලනය කර, හදවතේ ධමනි තුළ මේදය තැන්පත්වීම ගොරක මගින් වැළැක්වෙනවා. ඒවායේ ක්‍රියාකාරිත්වයෙන් සිරුර තුළ සංසරණය වන ලිපිඩ අඩු කි